Ulasmak istediginiz yurekler, anlasilmis olmanin verdigi bir avuc surpriz gulucuk kondurur yuzunuze bazen :)

Yurt disinda yasayan bir ogrencimizin bizlere ani kalacak hos bir yazisi......

( http://uzaktanevar.blogspot.com/2011/10/bir-baskonsolos-ile-bulusmanin.html ) sayfasindan,

Uzakta Ne Var ?

Sunday, October 23, 2011

Bir baskonsolos ile bulusmanin anatomisi

Gectigimiz hafta, Turkiye Cumhuriyeti Chicago baskonsolosu sn. Fatih Yildiz beyin daveti uzerine Chicagoya gittik. Bu davet amerikanin ortabati kisminda bulunan akademisyen ve ogrencilerini kapsayan bir davetti. Sayin baskonsolosumuz kendi bolgesinde bulunan ogrenci ve ogretim gorevlileri ile bir network olusturmak icin boyle bir davette bulunmustu.
Baskonsolos Modeli
Ilk defa karsilastigimiz bu davet karsisinda biraz sasirmadim degil. Devletin ogrencilerle bulusmasi bizim pek gordugumuz birsey degil. Bilhassa baskonsolos gibi bir mevkide bulunan birinin birakin ogrencilerle bulusmasini, onlari kaale alip, onlarla muhatap olmasi bile nadir karsilanan bir durum idi. Tabi bu tecrubemi uzun yillara dayandirmiyorum fakat bu konuda uzun yillara dayanan tecrubeye sahip olanlarda benim soylediklerimden farkli birsey soylemiyorlar. Nihayetinde aklimizda olusan buyukselci fotografi cok farkli idi. Korunan arabalar, girilmez odalar, ulasilmaz bir insan edasi, ancak ulke ile ilgili bir resim sergisi veya sanat galerisi acilisi olursa gorebileceginiz, takim elbiseli ve son derece resmi ve soguk insanlar gelirdi aklima. Hatta o resmi davetler insanlarin ellerinde sampanya kadehleri, gayet sik giyinimli, genelde de yasli insanlarin bir araya geldigi etkinliklerden baska da birsey gelmezdi baskonsolos deyince aklima. Konsolosluk binasindaki hali ise, emniyet muduru yada validen farksiz. Gorusmek icin bin takla atmaniz gerekebilir.

Aparatifler Harika

Bu algimiz tabiki programa gideken acaba nasil birseyle karsilacagiz gibi soru isaretlerini dogurdu kafamizda. Fakat, yine de ogrenci dernegini de temsil ettigimizden, gitmemizin daha uyguyn olacagini dusuduk ve bir araba kiralayip iki arkadas ile beraber programa gittik. Program baslamadan biraz evvel chicagoya varmistik ve az da olsa tekrar soyle bir merkezi gezme firsatimiz oldu. Tabiki sehir gormenin verdigi keyif ve mutluluk ilk andan itibaren iliklerimize kadar doldu. Kalabalik caddeler, cikolata dukkanlari, bir suru insan ve rengarenk , isil isil Chicago. Elbette haftanin sonu olan Cuma aksami bir baska guzel ve ben kendime tekrar ayni soruyu soruyorum, ben neden burada yasamiyorum ki :) ? Nihayetinde programin yapilacagi salona geldik ve programin baslamasiyla salonda turk yemeklerinden aparatifler seklinde bir servis acildi, uzun zaman sonra patlican ezmesi, inanilmaz lezzetli su boregi , zeytinyagli dolma ve baklava tatma firsatimiz oldu tekrar. Herbiri birbirinden lezzetli bu servislerin isimlerini tek tek saydim ki, bu program hazirlanirken bunlara da ozen gosterilip, dikkatle secildiginin daha iyi anlasilmasi icin.
Sayin Baskonlosun takdimi
Yemeklerden sonra, bir genc, hareketli bir insan mikrofonu kapti ve salonda bulunanlari bir yere toplamak icin anons yapinca sanirim konsolos beyin takdimi yapilacak diye dusundum. Bekliyorum ki bir kapidan iceri birisi girsin, kursuye gelsin ve bize hitap etisin. Fakat yaklasik bir dakika sonra, mikrofonu eline alip millet bir araya toplamaya calisan kisinin aslinda baskonsolos oldugunu anladim. Yukarida saydigim onyargilarin hepsi bir anda yikildi. Sayin baskonsolos elinde mikrofon, gayet rahat , neseli ve ozguvenli bir bicimde programi acti. Profosyonel bir sunucu gibiydi. Toplulukla iyi bir iletisim kurdu ve kendini dinletmesini basardi.
Kendi bolgesinde bulunan ogrenci ve akademisyenlere ulasma cabasindan bahsetti. Kendi planlarini ve burada bulunan vatandaslarimizin araasinda kurulabilecek networlarin onemine vurgu yapti. Baskonsolosluk olarak boyle bir network olusmasi icin ellerinden geleni yapacagini da ayrica ozenle belirtti. Bunun yaninda bolge ile ilgili bir takim konularda da fikirlerini paylastiktan sonra, mikrofonu elinden birakmadi, adeta programi yonlendirmeyi tum program boyunca surdurmek ister gibi, bu sefer de insanlarin konusmasi, dusunce ve onerilerini paylasmasi icin sahneye davet etti. Fikir beyan etmek isteyen herkesi sahneye cikardi, herbirini dikkatle dinledi ve zaman zaman ek degerlendirmeler de bulundu. Tabi boyle olunca biraz program uzadi, fakat bu sayede herkes kendi fikrini belirtmek ve bu fikirlerini herkes ile paylasma sansi buldu. Bu sureci de baskonsolos kendi yonetince, hem dikkatle takip artti, hem de fikir beyan edenler bir nevi, bu fikirlerini direk olarak sn baskonsolosla paylasmis oldu.

Devlet Ana

Bir nevi devlet baba gorevini kendine ustlenmis olan Fatih bey’in sanirim en onemli yardimcisi esi. Kendisi Fatih beyden mikrofonu aldi ve devlet ana olarak da ogrencilere duydugu ilgi ve alakadan bahsetti. Hatta gecen bayram az ziyaretcisi geldigi icin sikayet etti ve aynen su ifadeleri kullandi: “ Devletimiz, sizin anne babalarinizin vergileriyle bize burada bir ev tutmus. Bu ev uc katli kocaman bir ev ve esim, ben ve kizim icin gercekten buyuk bir ev. Su halde biz sizleri her zaman ziyaretimize bekliyor ve bir cayimizi icmenizi istiyoruz. Ozellikle bayramlarda ve ozel gunlerde kapimiz bilhassa acik ve devlet anne ve baba olarak sizleri bekliyoruz.” … Bu sozlerden sonra artik ne demek gerekir ki? Gurbette vataninizdan, dogup buyudugunuz topraklardan, ailenizden ve dostlarinizdan uzak oldugunuz bir yerde bu sozleri duymak, gercekten cok cok daha degerli. Sahip cikildiginizi, size koruyup kollayan bir devletiniz oldugunu bilmek, size burada daha da guc veriyor ve ayaklariniz daha saglam bir sekilde yere basiyor.

Ayrintili Dusunulmus bir Program

Programda yapilan konusmalardan sonra, gelenlerin cogunlugu ogrenci oldugundan ve o programa dahi gelmek icin sinirli butcelerinden fedakarlik yaptiklari gozlerden kacmamiz ve bir cekilis organize edilmis. Bu cekilis sonucunda, iki kisiye Turk hava yollari, Turkiye gidis gelis bileti, bir kisiye Ipad, iki kisiye, Kindle, bir kisiye fotograf makinesi ve son olarak bir kisiye Ipod thouch hediye edildi. Hatta Turk hava yollari biletlerinden biri de benimle beraber gelen bir arkadasa cikti. Boylelikle de guzel bir ani ile programdan ayrilmis olduk.
Program sonrasinda Fatih bey ile birebir tanisma firsatim da oldu ve programin duzenlenmesi vesilesiyle ve diger gayretli calismalari nedeniyle kendisine hassaten tesekkur ve tebriklerimi ilettim.
Yeni devir, Yeni politikalar!
Butun bunlari ayrintili olarak yazmamin nedeni de neredeyse bir devrin kapanip yeni bir devrin acilmasi gibi birbirinden farkli iki donemi daha iyi anlamak icindi. Elbet Fatih beyin bireysel gayretleri ve ozellikleri bu calismalrda etkin rol oynuyor ama , bunun arkadasinda bir dis politika degisimi, bir strateji uygulamasi oldugu belli oluyor. “Devletimiz bizlere sahip cikiyor” sozunun icini doldurmak icin planlanmis bir politika ve cabanin olmasi takdir edilmesi gereken bir husus.

Selamlar!


Hiç yorum yok: